Mama & Bebe

Cum sa iei indemnizatia de crestere copil daca muncesti in strainatate

Scriu acest articol ca sa ajut viitoarele mamici sa isi asigure un venit din indemnizatia de crestere copil in Romania. Daca ai venituri din strainatate, si planuiesti sa te intorci in tara, te poti incadra sa primesti acest ajutor.

In Romania, ai unul din cel mai bun sistem de maternitate. Este adevarat ca in topul tarilor europene, Finlanda este cea mai buna tara pentru a da nastere unui copil.

Trebuie sa iti cunosti drepturile ca sa accesezi venitul maxim din indemnizatie, de pana la 8500 de lei.

daca esti insarcinata cu venituri din strainatate

Ce spune legea  privind indemnizatia de crestere copil

Ordonanta de urgenta cu nr 111/2010 cu privire la indemnizatia de crestere copil spune asa :

« Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din:

 • salarii şi asimilate salariilor;
 • activităţi independente;
 • drepturi de proprietate intelectuala;
 • activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură;

supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului. Beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Se mai beneficiaza şi de o indemnizaţie lunară. #M7 (1^1)

#M12 (2) Cuantumul indemnizaţiei lunare prevăzute la alin. (1) este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului. Cuantumul minim al indemnizaţiei lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinţă. Iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăşi valoarea de 8.500 lei.

Ordonanța de urgență mai prevede ca, în cazul persoanelor care realizează, în aceeași lună, venituri atât în țară, cât și în statele UE care aplică Regulamentul nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala. Fără suprapunerea perioadelor de activitate, să se ia în calcul, la acordarea dreptului la concediu pentru creșterea copilului și ICC, sumele obținute în ambele țări. »

Bun, te-ai lamurit ? E, oricum stai ca iti explic eu pe intelesul mommy brain ca sa stii exact ce ai de facut.

Cum sa accesezi indemnizatia in Romania daca esti insarcinata si momentan locuiesti in alta tara europeana?

Daca nu planuiesti sa nasti in Romania, nu ai cum sa primesti acesti banuti pt 2 ani/ respectiv 3. (In cazul unui handicap al copilului – sper  sa nu fie cazul).

Conditiile sunt urmatoarele:

 1. Locuiesti intr-o tara europeana (UK nu se mai pune, chiar daca locuiesti de multi ani de inaintea Brexitului, sorry )
 2. Ai loc de munca de 2 ani, fara intrerupere – da, poti munci in mai multe locuri, insa trebuie sa aduci fisa fiscala de la o institutie competenta cu cei 2 ani de munca (este important sa se vada ca ai platit taxe si impozite)
 3. Ultimul contract de munca, semnat si stampilat de catre managerul/directorul companiei
 4. Fisa fiscala cum e la noi Fisc sau Anaf, eu in Irlanda de exemplu aveam Revenue, unde era totul online. Acolo am downloadat efectiv fisele fiscale pe ultimii 2 ani.
 5. Contract de angajare in Romania (daca esti insarcinata, poti sa muncesti pana pe la 6 luni in afara, iti dai demisia si este necesar sa te intorci in Romania si sa te angajezi, cu urmatoarea data imediat dupa demisie. Practic esti obligata sa muncesti cel putin o luna in Romania si sa platesti taxele de rigoare, adica sa fii in evidenta statului ca te-ai intors.
 6. Decizia de incetare a contractului – cand intri in prenatal
 7. Cererea de indemnizatie de crestere copil – o poti downloada online – revin la capitolul asta
 8. Declaratie a celuilalt parinte/ de obicei este pentru tatal copilui dar mentioneaza ca este pentru » sot/sotie/persoana indreptatita »
 9. Certificat de nastere al copilului nou nascut
 10. Declaratie cu privire la prelucrarea datelor in institutia competenta respectiv Agentia Nationala pt Plati si Inspectie Sociala – AJPIS
 11. Copie de buletin mama si tata
 12. Certificat de casatorie daca este cazul
 13. Adeverinta de la munca ANEXA nr 2. (contabilul ar trebui sa stie despre ce e vorba)
 14. Raport de salariat, de la jobul din Romania – la fel ca si cea din afara
 15. Extras de cont – cel la care doresti sa iti intre banii.
 16. Contractul si raportul de salariat din strainatate trebuie tradus si legalizat in romana.
 17. Toate aceste documente  trebuie scanate in original si puse intr-un singur fisier PDF si trimise catre institutia care se ocupa cu indemnizatia adica AJPIS

Sfaturi si dileme pentru a beneficia de indemnizate de crestere copil.

 • Munceste cat poti inainte sa intri in prenatal, in Romania, prenatalul este platit de catre job, dar depinde mult si de conditiile contractului – mare atentie, citeste-l cap coada.
 • Gaseste un contabil care stie ce face si este la zi cu normele legale. Este posibil ca multi sa nu fi auzit de asa ceva!
 • Chiar daca ai muncit 2 ani in Europa, in diferite tari, va trebui sa iei legatura cu toate institutiile financiare a tarilor respective pentru a-ti elibera fisele fiscale/ sau companiile sa iti ofere acest « fluturas » de venituri.
 • Banii sunt calculati pe ultimul an de munca, pana cand intri in prenatal.
 • Chiar daca ai avut salariu de 5000 de euro, mai mult de 8500 lei nu vei lua, insa se mai adauga si alocatia copilului de 600 lei lunar – avand un total de 9100 lei lunar.
 • Decizia o poti primi undeva intre 1-3 luni, eu am primit la 2, insa sa te astepti sa primesti scrisoarea la minim 1 luna. Vine in posta.
 • Este posibil ca institutia sa mai necesite extra documente, de exemplu, o cunostinta a avut nevoie de demisia stampilata si semnata de catre ambele parti. Ceva care sa justifice faptul ca nu mai avea nici un venit intr-o tara europeana, concomitent cu indemnizatia sau jobul din Romania. Nu incerca sa fraieresti statul, ca nu iti va iesi, te gaseste oricum.
 • Fiecare job cu acte in regula, este obligat prin lege sa iti faca o fisa fiscala – respective cu salariu ai si ce taxe ai platit. Ei trebuie sa tina aceasta evidenta, de aceea iti pot fi de folos daca nu ai acces la institutia fiscala in cauza. De exemplu eu am folosit aceasta fisa fiscala, de la angajator, care a fost  stampilata, semnata, tradusa si legalizata. Insa am avut si aceste acte aditionale de la Revenue, pentru ca nimic nu ma mai mira in Romania, cand zic ca ti-o cere si pe maicata, da-mi crezare.
 • Apropo, daca nasti in Bucuresti, ai posibilitate de a lua un stimulent in valoare de 2500 lei de copil, ca ajutor din partea primariei. Uite decizia aici: “Prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 209/2017 se stabilește acordarea unui stimulent financiar părinților nou-născuților în valoare de 2500 lei pentru fiecare nou născut de pe raza municipiului București.”

Resurse

Asa arata Anexa 2, o poti downloada de aici:

https://hunedoara.mmanpis.ro/wp-content/uploads/2021/05/3.Model-adeverinta-anexa-2-2021.pdf

Contractul individual de munca poate fi suspendat, din initiativa salariatului, pentru concediu pentru crestere copil. Ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. Potrivit articolului 50 din Codul muncii.
https://www.factura-fiscala.com/cerere-de-suspendare-a-contractului-de-munca/


Cererea pentru indemnizatie plus acte documente relevante le gasesti aici !

https://bucuresti.mmanpis.ro/wp-content/uploads/2016/06/9_Cerere-tip-ICC-si-STIMULENT.pdf

In concluzie, MERITA. 2 ani fara stres. Daca ai nevoie de ajutor sau ai alte intrebari, lasa un comentariu sau ma poti contacta aici.

Daca tu crezi ca ar ajuta pe cineva drag acest articol, spead the love si share-uieste 🙂

Uter unicorn

Sarcina de succes cu un uter unicorn

Doar ce ai aflat ca ai un uter unicorn sau bicorn? Iti doresti un bebe sau deja esti insarcinata si vrei sa afli mai multe ... Read more

Baby skin, pielea bebelusului from rawpixel.com

Diferenta dintre pielea bebelusilor si cea a adultilor

Nou-nascutii se nasc cu o barieră naturală de protectie numita vernix caseosa care acopera pielea, protejand-o de lichidul amniotic din uter. La nastere, bebelusii trec ... Read more

close

WANT MORE?

BEAUTY NEWS, ARTICLES, TIPS AND TRICKS STRAIGHT INTO YOUR MAILBOX.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *